rucola panna cotta

Wat zijn het rare tijden waarin we leven …

Ik probeer positief en optimistisch te blijven maar ik voel dat het me af en toe wat moeilijker lukt, dat er al eens dagen zijn dat ik gewoon onder een dekentje wil kruipen, weg van de wereld, dat ik het woord corona en alle bijbehorende berichtgeving niet meer wil horen.

Helaas is er geen ontkomen aan. We zitten in een 2de lockdown en corona zal ons leven nog wel even beheersen.

Gelukkig ben ik een echte huismus, ben ik sowieso graag thuis. Rustig wat lezen, Netflixen, koken, spelen met de katten, … Ik kan er echt van genieten.

Maar toch, zo weer x aantal maanden alles dicht, eens geen koffietje kunnen gaan drinken met een lekker stukje taart bij ons favoriete zaakje in Sint-Niklaas (Soep & Zoet, voor de streekgenoten), niet eens rustig kunnen gaan rondslenteren in Gent of Antwerpen, enkel snelle “uitstapjes” naar de supermarkt, het maakt me een klein beetje depri, ik zie er echt tegenop. Vooral met de donkere maanden die er aan komen.

Ik probeer negatieve gevoelens oa te bestrijden met lekker eten. Lekker eten zoals deze hartige rucola panna cotta.

Wie hier al een tijdje volgt, weet het ondertussen wel. Ik ben fan van panna cotta en de recepten vliegen jullie hier toch wel wat om de oren (sorry daarvoor als je geen fan bent van panna cotta). Dit gaat wel meestal om een zoete variant van panna cotta, zoals deze lemon card panna cotta of deze panna cotta van boterkoekjesmelk of deze lavendel – witte chocolade panna cotta of … Ik ga ze niet allemaal opsommen, dat gaat ons te ver leiden.

Ik maakte echter nu een hartige variant, met rucola. Dit is nog eens een geheel eigen creatie waar ik best wel trots op ben. Ik weet het, dat klinkt heel onbescheiden maar af en toe mag dat toch eens hé 😉 ?

Dit is een heerlijk voorgerechtje, voor al wie nu thuis een klein beetje “restaurantje” wil spelen maar zich daarvoor toch geen uren in de keuken wil uitsloven.

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Mix een dik handvol rucola met 1 fijn gesneden teentje knoflook en olijfolie. Voor de olijfolie geef ik geen exacte hoeveelheid, begin met een beetje en voeg toe tot je een redelijk lopend mengsel bekomt.

Breng 300 ml volle room tot tegen het kookpunt.

Voeg er 50 gr parmezaan aan toe en laat deze al roerend wegsmelten in de warme room.

Kruid met een mespunt gerookt paprikapoeder, peper en fleur de sel.

Voeg er de gemixte rucola aan toe en meng goed.

Laat ondertussen 1 blaadje gelatine weken in koud water. Voeg dit toe aan de room.

Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur, roer regelmatig even door om te voorkomen dat er zich een velletje vormt op de room.

Verdeel het mengsel dan over 4 potjes en laat verder afkoelen in de koelkast.

Rooster ondertussen een dik handvol pijnboompitten in een scheutje olijfolie. Strooi er een snuifje fleur de sel over en meng even goed door elkaar. Laat deze dan afkoelen op kamertemperatuur.

Bak ook 50 gr coppa krokant. Laat deze ook afkoelen en breek in stukjes.

Serveer de panna cotta met de pijnboompitten en de coppa en enkele blaadjes rucola.

Wat heb je nodig :

 • dik handvol rucola (+ enkele blaadjes apart houden)
 • 1 teentje knoflook
 • olijfolie
 • 300 ml volle room
 • 50 gr parmezaan
 • mespunt gerookt paprikapoeder
 • peper
 • fleur de sel
 • 1 blaadje gelatine
 • dik handvol pijnboompitten
 • 50 gr coppa

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.