kalfsgehakt met snijboontjes

kalfsgehakt-snijboontjes

Morgen is het zover, de Dagen Zonder Vlees starten ! Ik ga net als vorig jaar meedoen.  Maar waar ik vorig jaar de volle 40 dagen zonder vlees of vis niet gehaald heb (er was al eens een zwak moment in de vorm van een boterham met preparé, een stukje kip, een “vlezeke” bij de frituur), ga ik nu toch mijn uiterste best doen om het wél te halen.  Ik wil echt eens weten of ik zonder vlees zou kunnen.  Nu niet dat ik gigantisch veel vlees eet nu, absoluut niet, maar af en toe staat er wel nog vlees op het menu.  Ik ben dus eigenlijk nieuwsgierig of een leven als vegetariër iets voor mij zou zijn.  Ik denk dat ik het er moeilijk mee zou hebben op bepaalde momenten, maar met alle berichten die je tegenwoordig hoort en ziet over de vleesindustrie begin ik zo stilletjes aan wel een beetje een afkeer van vlees te krijgen.  Dus ik ga de uitdaging aan, vanaf morgen tot 26 maart, samen met zo’n 75.000 andere mensen.  Of zotten, zoals sommige mensen zouden zeggen.  Want niet iedereen reageert positief hierop heb ik vorig jaar al mogen ondervinden.  Maar om eerlijk te zijn, dat interesseert me niet.  Ik ga er gewoon voor !

Vanavond stond dus ons laatste avondmaal mét vlees op het programma.  Met gehakt meer bepaald want dat is zo één van die dingen waar ik over twijfel of ik het zou kunnen missen.  Eind maart zal ik hier misschien al een antwoord op hebben.

Dit recept is er eentje van eigen hand, geïnspireerd door andere recepten die ik in het verleden al heb gemaakt.  Het is zeer eenvoudig én snel klaar, dus maak het gerust de komende dagen na een werkdag.  Of nee toch niet, je moet wachten tot eind maart ! Grapje, ik ga niemand verplichten om te stoppen met vlees eten, dat moet je helemaal zelf bepalen.  Alhoewel ik wel nieuwsgierig ben of er hier mensen zijn die mij volgen die ook gaan meedoen ?

snijboontjes

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij een 500 gr snijboontjes schuin in fijne reepjes.  Kook deze gedurende 4 minuten in gezouten, kokend water.  Spoel dan goed af met koud water en zet opzij.

Hak een goed handvol cashewnoten grof en bak ze in een anti aanbakpan tot ze lichtjes kleuren.

Bak 1/2 grote fijn gesneden ajuin in een klontje roomboter tot hij lichtjes glazig wordt.

Voeg daar een 5 cm verse fijn geraspte gember en een koffielepel gehakt citroengras aan toe.  Meng goed door elkaar en laat een minuutje bakken.  Dat gehakt citroengras komt uit een potje.  Ik weet dat er mensen zijn die niet voor eten uit een potje zijn maar ik persoonlijk vind dat dat af en toe toch moet kunnen.  Zoals met dit citroengras bv.  Het is ideaal in oosterse gerechten.  Het is een soort pasta van gehakt citroengras.  Ik heb dit nu altijd in huis omdat hier in de buurt citroengras niet altijd zo evident is om te vinden.  Met dit potje help ik mij dan altijd uit de nood.

Voeg nu 400 gr kalfsgehakt toe, meng goed en laat op een niet te hoog vuur rul bakken.

Van zodra het gehakt goed gebakken is voeg je 1,5 eetlepel zoete chilisaus, 2 eetlepels sojasaus en het sap van 1/2 limoen toe.  Vermeng dit goed met het gebakken gehakt.

Ondertussen laat je 2 fijn gesneden teentjes knoflook even bakken in wat roomboter, waarna je de snijboontjes toevoegt.  Laat deze terug goed opwarmen onder regelmatig roeren en kruid met peper en fleur de sel.

Doe alles samen en ebstrooi met zwarte sesamzaadjes om af te werken.

Wat heb je nodig :

 • 500 gr snijboontjes
 • handvol cashewnoten
 • 1/2 ajuin
 • roomboter
 • 5 cm verse gember
 • 1 koffielepel gehakt citroengras (potje)
 • 400 gr kalfsgehakt
 • 1,5 eetlepel zoete chilisaus
 • 2 eetlepels sojasaus
 • sap van 1/2 limoen
 • 2 teentjes knoflook
 • peper
 • fleur de sel
 • zwarte sesamzaadjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.