oosterse spaghetti bolognese

oosterse-spaghetti

Het leven kan hard zijn, verschrikkelijk hard en moeilijk.  Soms wordt een mens zelfs gedwongen tot het nemen van hartverscheurende keuzes, waar je even compleet van uit je lood geslagen bent, waar je niet goed van bent, waarbij het lijkt alsof niets ooit nog hetzelfde zal zijn.

Een paar dagen geleden werd ik gedwongen om zo’n keuze te maken.  Het kostte onnoemelijk veel moeite, maar na lang twijfelen, zwaar wikken en wegen, voordelen / nadelen oplijsten lukte het me toch.  Ik maakte een keuze.

Of het de juiste was ? Dat zal de nabije toekomst uitwijzen … wanneer ik aan het koken ga in mijn tijdelijke, oude-nieuwe keuken tijdens onze verbouwing.  Ik werd immers gedwongen om te kiezen tussen mijn kookboeken ! Welke verdwijnen een paar maanden in dozen in de garage en welke blijven bij mij ?

Inderdaad ja, begin daar maar eens aan, als kookboekverslaafde kiezen tussen al je geliefde kookboeken ! Niet simpel hoor !

Helaas mocht / kon ik ze gewoon niet allemaal bij me houden.  Dé boosdoener is plaatsgebrek in een ruimte van zo’n 4 op 4 die dienst gaat doen als tijdelijke keuken / eetplaats / bergruimte / living tijdens de verbouwing.

Benieuwd welke bij me blijven ? Enkele van Donna Hay, alles van Pascale Naessens, twee van Ottolenghi en eentje van Green Kitchen Stories.  Al de rest verdween, stopte ik met tranen in de ogen in dozen.  Nee, serieus, zo erg was het nu ook weer niet (stel je voor, dan zou ik écht wel hulp nodig hebben), maar toch ging er even een vlaag van spijt door mij.

Gelukkig weet ik dat ik ze (normaal gezien) eind oktober terug bij mij heb.  In mijn nieuwe keuken, mét apart boekenrek voor al mijn kookboeken !  Ik ben er nu al verliefd op, op dat boekenrek ;-).

Zware culinaire experimenten gaan de komende weken natuurlijk niet aan de orde zijn, dus de gekozen boeken gaan ruimschoots voldoen.  Bovendien is er altijd ook nog de website van Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.  Ook een schatkamer aan toprecepten.  Zoals dit recept voor een oosterse spaghetti bolognese.  Het is niet 100 % hetzelfde als zijn recept, ik deed een paar aanpassingen (zoals gebruikelijk dus, zeg het maar).  Het resultaat blijft wel mmmm lekker :-).

Dit gerecht ziet er uit als spaghetti bolognese maar heeft een totaal andere smaak.  Wel een zeer lekkere smaak, ik zou er van blijven eten !

gedroogde-ajuin

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 1 witte ajuin en 1 teentje knoflook fijn.  Zet ook even de mixer in een blik – 400 gr gepelde tomaten met look, om die grote stukken knoflook weg te krijgen die daar blijkbaar altijd in zitten.

Verhit in een grote pan (geen anti aanbakpan) een scheut rijstolie.  Bak hierin de fijngesneden ajuin tot hij glazig is.

Doe er een goed gevulde eetlepel rode curry pasta bij, meng goed en laat even bakken.

Voeg dan de fijngesneden knoflook en een paar cm verse, fijn geraspte gember toe.  Meng terug goed door elkaar en laat even bakken.

Doe er 1 eetlepel sojasaus bij (tamari sojasaus als je die hebt) en 400 gr gehakt.  Haal het gehakt goed uit elkaar met een vork en laat het rul bakken tot het mooi kleurt.

Voeg tenslotte 1 eetlepel tomatenpuree, 1 blik – 400 gr gepelde tomaten met look (zie eerdere opmerking), 1 eetlepel gehakt citroengras (uit een potje, ja), 1 eetlepel sojasaus, sap van 1/2 limoen en 100 ml kokosmelk toe.

Roer alles goed door elkaar en laat zo’n 15 minuten op een zacht vuur pruttelen.

Ondertussen kook je zo’n 175 gr glasnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking.

Werk de glasnoedels en de saus af met wat fijn gehakte koriander en krokant gebakken ajuintjes (deze kan je zo kopen in de supermarkt).

Voor een vegetarische versie vervang je het gehakt door 2 blikjes van 310 gr linzen.  Verder volg je het recept volledig.  Ik beloof je, dit is een even grote topper als de gehakt-versie !

Wat heb je nodig :

  • 1 witte ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik – 400 gr gepelde tomaten met look
  • rijstolie
  • 1 eetlepel rode curry pasta
  • verse gember
  • 2 eetlepels sojasaus (tamari als je die hebt)
  • 400 gr gehakt (of 2 blikjes van 310 gr linzen voor een vegetarische versie)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gehakt citroengras (uit een potje)
  • sap van 1/2 limoen
  • 100 ml kokosmelk
  • 175 gr glasnoedels
  • koriander
  • krokant gebakken ajuintjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *