open lasagna met courgette – ricotta vulling en limoenroomsaus

Als je graag kookt en nieuwe recepten uittest, zal het volgende je zeker en vast bekend in de oren klinken.  Je ziet een foto van een gerecht en je leest het bijbehorende recept en je denkt “dit MOET ik gewoon ook eens maken”.

Je haalt alle ingrediënten in huis en begint aan het gerecht.

Maar dan …

Dan blijkt dat jouw ingrediënten toch niet willen doen wat in het recept staat.  Dan blijkt dat je wat creatief gaat moeten omgaan met het recept.

Dat is wat ik gedaan heb met het recept dat ik zag voor ravioli met ricottavulling.  Ik was sowieso al van plan om er geraspte courgette aan toe te voegen omdat ik groenten miste bij het recept maar bij de voorbereiding bleek ook dat ik in plaats van ravioli een open lasagna zou maken !

Mijn verse lasagnavellen wilden immers niet goed sluiten, de randen kwamen telkens weer open te staan.  Water, een losgeklopt ei, niets hielp.  Tips om dit op te lossen zijn altijd welkom !

Na wat gevloek en geknoei besloot ik dus om er een open lasagna van te maken.

Een lekkere open lasagna trouwens ! De limoenroomsaus maakt het ook echt af, dat geeft er zo’n frisse toets aan.

Wat dus eerst eerder een mislukking dreigde te worden, werd uiteindelijk toch nog een lekker gerecht.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Rasp 1 courgette.  Laat de geraspte courgette goed uitlekken.

Meng in een kom 100 gr ricotta met 50 gr mascarpone.  Doe er een eetlepel Italiaanse kruiden, een mespunt gerookt paprikapoeder, een handvol gesnipperde bieslook en de rasp van 1 limoen bij.  Meng alles goed door elkaar.

Doe er de geraspte courgette bij en kruid met peper en wat fleur de sel.  Meng alles nog eens goed door elkaar.

Snij 4 verse lasagnavellen in 2.  Leg een vel op een bord en verdeel er wat van het ricotta – courgettemengsel over.  Leg er terug een vel over, terug wat van het mengsel, terug een vel, … Gebruik zo per persoon 4 halve vellen (met dus 3 tussenlagen van het ricotta – courgettemengsel).

Het laatste vel bestrijk je met losgeklopt ei.

Verdeel er ook wat geraspte emmentaler over.

Dit herhaal je dan voor de 2de lasagna.

Smeer 2 overschoteltjes lichtjes in met olijfolie en leg er de lasagna in.

Bak gedurende 20 minuten in een oven van 170 °.  Zet de laatste 2 minuten nog even onder de grill.

Ondertussen maak je de saus.

Laat hiervoor 2 eetlepels roomboter smelten.

Giet er het sap van 1 limoen en 100 ml volle room bij.  Meng alles goed door elkaar en klop dan lichtjes op.

Bij het serveren giet je wat van de saus bij de lasagna.  Werk verder af met wat verse basilicum.

Wat heb je nodig :

  • 4 verse lasagnavellen
  • 1 courgette
  • 100 gr ricotta
  • 50 gr mascarpone
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • een mespunt gerookt paprikapoeder
  • handvol bieslook
  • 1 limoen (rasp en sap)
  • 1 losgeklopt ei
  • geraspte emmentaler
  • olijfolie
  • peper
  • fleur de sel
  • 2 eetlepels roomboter
  • 100 ml volle room
  • verse basilicum

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.