broccoli – kokosrijst met sluimererwten

Ik ben geboren begin jaren zeventig dus ik ben opgegroeid in een tijd dat groenten tot het uiterste werden platgekookt. Dit heeft er voor gezorgd dat ik een aantal groenten niet graag at, dat ik deze op latere leeftijd opnieuw moest leren eten. Spruitjes zijn daar een goed voorbeeld van, die heb ik jaren niet gegeten maar ze staan nu in de winter geregeld op tafel (bv deze mosterd – tijm puree met spruitjes – prosciutto crumble). Sluimererwten (ook wel gekend als schelperwten of peultjes) zijn daar een ander voorbeeld van. Bovendien werden die dan altijd zo dik mogelijk gekocht. Dit zorgde er dan ook nog eens voor dat ze niet alleen platgekookt maar ook vol vieze “draadjes” op tafel kwamen. Ja, want hoe dikker, hoe meer kans op die draadjes. Als ze dan ook nog eens niet op de juiste wijze worden schoongemaakt, ja dan heb je het zitten, draadjes a volonté. En als ik dat in mijn mond kreeg, was het gedaan met smakelijk eten (ook voor mijn tafelgenoten denk ik, als je begrijpt wat ik bedoel).

Dit leverde een regelrecht “sluimererwten-trauma” op waardoor ze jaren (nog veel meer dan spruitjes) niet op tafel kwamen. Tot Stefan zei dat hij sluimererwten lekker vindt en vroeg of ik ze eens wilde klaarmaken. Ik denk dat mijn gezicht toen boekdelen sprak ! Hij verzekerde me echter dat hij ervoor zou zorgen dat hij enkel fijne sluimererwten mee zou brengen uit de moestuin van zijn vader, die hij persoonlijk zou gaan oogsten en die, als ze dan ook nog goed werden schoongemaakt, geen draadjes zouden hebben.

Ik was, om het nog zacht uit te drukken, zeer sceptisch. Maar ja, de liefde van de man gaat door de maag dus af en toe moet er eens een extra inspanning geleverd worden in de keuken. Dat ik niet uitkeek naar mijn maaltijd toen, daar moet ik wel geen tekening bij maken vermoed ik ?

Mijn eerste hap toen was zéér aarzelend en voorzichtig, elke sluimererwt werd eerst aan een grondige inspectie onderworpen, op zoek naar de zo gehate draadjes. Stefan bleek echter gelijk gehad te hebben, de fijne, goed schoongemaakte, sluimererwten hadden geen draadjes. Ze waren zelfs lekker !

En zo was er een jeugdtrauma overwonnen !

Afgelopen week waren ze er weer, de verse, jonge, fijne sluimererwten. Ik wilde hen eens klaarmaken in een niet zo klassiek gerecht. Hiervoor ging ik de oosterse toer op. De combinatie met de broccoli en de kokos was zeer geslaagd. Dit komt hier zeker nog op tafel.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Maak de sluimererwten schoon. Zoals eerder gezegd, koop fijne sluimererwten, denk niet hoe dikker hoe beter. Dit doe je door een uiteinde af te breken en naar beneden af te trekken en zo een eventueel draadje mee te trekken aan één kant. Breek dan het andere uiteinde af en trek dit aan de andere kant naar beneden. Zo zijn draadjes aan beide kanten verwijderd. Maar je zal zien, bij fijne sluimererwten zijn er vaak geen draadjes.

Ik kreeg de sluimererwten opnieuw uit de moestuin van mijn schoonvader en ben ze vergeten te wegen. Het was ongeveer 3 x een dik handvol.

Stoom de sluimererwten 1 minuut op 90 °, of kook ze even kort 1 à 2 minuten. Ze mogen nog net niet beetgaar zijn. Spoel ze dan met koud water en zet ze even opzij.

Kook 175 gr volkoren Thai jasmijn rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Ondertussen rasp je de roosjes van 1 broccoli redelijk fijn. De rest van de broccoli, die gebruik je om soep mee te maken.

Snij 4 lente uitjes fijn en pers 4 teentjes knoflook.

Bak de lente uitjes een minuut in rijstolie. Voeg er dan de knoflook aan toe en bak nog even kort.

Doe er de geraspte broccoli bij, meng goed en bak 2 à 3 minuten. Zet het vuur niet te hoog, roer er geregeld even door en zorg dat de broccoli niet verbrandt.

Voeg er tenslotte de gekookte rijst aan toe, 200 ml kokosroom, 3 eetlepels soja saus (gebruik er eentje van goede kwaliteit, zoals bv van Tomasu), 2 eetlepels vissaus en het sap van 1 limoen. Meng alles goed door elkaar en laat op een zacht vuur verwarmen. Voeg vlak voor het serveren 3 eetlepels geraspte kokos toe.

Tegelijkertijd bak je de sluimererwten nog een paar minuten in rijstolie tot ze gaar zijn maar nog voldoende beet hebben. Kruid deze met zwarte peper en fleur de sel. Overdrijf niet met het zout, de sojasaus bij de rijst maakt het al zout genoeg.

Wat heb je nodig :

  • 3 x dik handvol sluimererwten
  • 175 gr volkoren Thai jasmijn rijst (ik gebruik van Oxfam)
  • 1 broccoli
  • 4 lente uitjes
  • 4 teentjes knoflook
  • rijstolie
  • 200 ml kokosroom
  • 3 eetlepels soja saus
  • 2 eetlepels vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • zwarte peper
  • fleur de sel

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.