groene couscoussalade

De afgelopen dagen was het geen lente, maar zomer … hoogzomer !

Aan zo’n temperaturen is er alvast (voor mij dan toch) 1 nadeel verbonden.  Dat klein beetje karakter dat in mij zit, dat mij bij momenten toch kan tegenhouden om elke boekenwinkel binnen te stappen en een (kook)boek te kopen, smelt dan helemaal weg ;-).

Ja, inderdaad, ik heb (weer) een nieuw kookboek …

En wat voor één ! Het verenigt de Italiaanse keuken én de vegetarische keuken ! Dat zijn 2 van mijn favoriete keukens, in 1 boek  ! Dat begrijpen jullie toch wel, dat ik daar niet aan kon weerstaan, niet ? Ja, zeg maar gewoon ja ;-).

Ik kocht La Cucina Verde, het nieuwe kookboek van de dames van Vegetarische Kookstudio.  Bij het doorbladeren zag ik al zoveel lekkere recepten dat ik direct zin kreeg om te beginnen koken.  Straciatellacake, intense chocoladetaart (met tofu !?), macaronitaart met spinazie en broccoli en erwtjes, pizza met mascarpone en rode biet en appel, prei – saffraansoep, … Het stopte gewoon niet.

Ook deze groene couscoussalade trok mijn aandacht.  Het speciale eraan is dat de couscous in koud vocht wordt klaargemaakt.  Ik wist zelfs niet eens dat dit kon ! Zulke dingen intrigeren mij altijd, wil ik altijd dan zelf zo snel mogelijk uittesten.

Het was dus snel beslist wat er als bijgerecht op tafel ging komen bij de BBQ afgelopen zaterdag.  Het smaakt lekker fris en de combinatie met een gegrild stukje kip of merguez is zalig.

Je kan er eigenlijk veel kanten mee uit.  Het kan een fris voorgerecht zijn, het kan een lekkere lunch zijn, het kan een goed vullend vegetarisch hoofdgerecht zijn als je er nog wat extra groenten aan toevoegt én het kan een smakelijk bijgerecht zijn bij de BBQ.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Snijd 1/2 ongeschilde komkommer in stukjes en mix deze samen met een goed handvol platte peterselie tot je alleen sap overhoudt.

Giet dit sap bij 100 gr couscous en meng goed.

Doe hier ook ongeveer 1 eetlepel fijn gehakte munt, 2 eetlepels zonnebloemolie, het sap van 1/2 limoen, een snuifje zout en peper bij en meng terug goed.

Laat de couscous rusten tot al het (koude) vocht is opgenomen.  Dit duurt zeker een kwartier.

Snij intussen 1 avocado in blokjes.

Hak een dik handvol verse basilicum fijn en meng deze onder de avocado blokjes.

Doe er het sap van 1/2 limoen bij en kruid met peper en zout.

Leg een ring op elk bord en verdeel er de couscous over.  Druk deze even goed aan.

Bovenop de couscous leg je het avocado – basilicum mengsel.

Verwijder de ring vlak voor het serveren.

Wat heb je nodig :

  • 1/2 komkommer
  • handvol platte peterselie
  • 100 gr couscous
  • 1 eetlepel munt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • sap van 1 limoen
  • peper
  • zout
  • 1 avocado
  • handvol basilicum

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “groene couscoussalade

    1. Hoi Anne,
      Ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden …
      Persoonlijk vind ik het een tof kookboek. Ik geef wel toe, op het eerste zicht lijkt het niet zo wow, eerder gewoontjes maar als je dan de recepten echt begint te bekijken valt wel snel op dat er vele pareltjes tussen zitten.
      Laat dit alvast smaken 🙂 !
      Groetjes, Peggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *