misospruitjes, zoetzure radijs en zwarte rijst

Spruitjes, jaren zijn ze hier niet op tafel gezet. Ze waren voor mij, net zoals voor velen vermoed ik, een waar trauma uit mijn jeugd.

Vroeger werden ze immers platgekookt tot vieze, grijze “dingen” die er niet smakelijk uitzagen én het ook absoluut niet waren.

Tot ik een paar jaar geleden in een boek van Donna Hay een recept vond voor pasta met spruitjes en coppa. Ik besloot het erop te wagen, vooral omdat er bij stond dat dit recept elke spruitjeshater toch om zou krijgen. Zoiets fascineert me dan, ik wil dat dan proberen. Maar eerlijk gezegd, ik had er eigenlijk niet echt vertrouwen in, ik was er redelijk van overtuigd dat geen enkel recept dat zou kunnen.

Maar kijk, Donna Hay bleek gelijk te hebben. Sindsdien staan hier in de winter geregeld spruitjes op het menu.

Ook dit recept, uit haar nieuwe boek “Everyday Fresh”, is een toppertje. Ook bij dit recept staat in het boek “Geen spruitjesliefhebber ? Dan zal dit recept je van gedachten doen veranderen.”.

Dus, ben je geen spruitjesliefhebber, zet dit gerecht toch maar eens op tafel. En ben je er wel eentje, dan moet je het zeker eens klaarmaken. De combinatie van de warme spruitjes met de frisse zoetzure radijs is echt heerlijk. In het originele recept wordt er ook nog venkel bij gedaan maar ik vond dit ruimschoots genoeg.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak 500 gr spruitjes schoon en halveer ze in de lengte.

Kook 150 gr zwarte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Klop in een kommetje 3 eetlepels witte miso, 2 eetlepels ahornsiroop, 1 eetlepel mirin en 2 koffielepels sesamolie tot een glad mengsel. Doe er 3 koffielepels zwarte sesamzaadjes bij en meng goed.

Meng deze marinade door de spruitjes. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °.

Ondertussen maak je de zoetzure radijs. Snij hiervoor 6 radijsjes in zeer dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline.

Klop 100 ml rijstazijn, 2 koffielepels kokosbloesemsuiker en een snuifje fleur de sel door elkaar tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Doe de radijs erbij en meng goed. Laat dit een 10 à 15 minuten trekken.

Verdeel de rijst over een bord, leg er de spruitjes en de radijs op en besprenkel lichtjes met de zoetzure marinade.

Wat heb je nodig :

  • 500 gr spruitjes
  • 150 gr zwarte rijst
  • 3 eetlepels witte miso
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 koffielepels sesamolie
  • 3 koffielepels zwarte sesamzaadjes
  • 6 radijsjes
  • 100 ml rijstazijn
  • 2 koffielepels kokosbloesemsuiker
  • snuifje fleur de sel

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.